Volg eerste-koophuis.nl op twitter Volg ons | print

De Waarde van een Huis Berekenen

Advertenties

Jouw huis hier verkopen?

Maak gebruik van de introductie-aanbieding: de eerste 3 maanden gratis!

Hoe bepaal je de waarde van het huis dat je wilt kopen? Je kunt je op een aantal manieren oriënteren:

  1. het kadaster geeft informatie over transacties in de straat
  2. hoeveel betaal je per vierkante meter voor het huis dat je op het oog hebt
  3. het duurste huis in de straat of buurt bepaalt de maximale waarde
  4. websites die de waarde voor jou berekenen

Het kadaster

Bij het kadaster kun je informatie inwinnen over het huis dat je wilt kopen. Je kunt een kadastraal bericht eigendom (bekijk voorbeeld, pdf) opvragen. maar ook kun je opvragen welke transacties er in een straat zijn geweest, het koopsommen overzicht (bekijk voorbeeld, pdf). Hierin staat voor hoeveel de huizen in de straat zijn verkocht. Als je weet wanneer de woning voor welk bedrag verkocht is kun je met de woningwaarde-index van het Kadaster uitrekenen hoeveel het huis sindsdien in waarde is gestegen. 

Prijs per vierkante meter

De meest eenvoudige manier om de waarde van de woning te berekenen is de prijs te delen door de totale vloeroppervlakte. Dit is de prijs per vierkante meter. Vergelijk deze prijs met de prijs per vierkante meter van andere koopwoningen in dezelfde straat of met andere woningen die je op het oog hebt. Elke stad en wijk heeft zo zijn eigen vierkante meter prijs.

Huizen in de buurt

Je kunt kijken naar andere huizen in de straat of in de buurt die te koop staan. Lijken deze huizen op het huis dat je wilt kopen dan is dat goed vergelijkingsmateriaal. Het duurste huis in de straat bepaalt de maximale waarde van de huizen in de buurt. Ben je van plan om het huis te gaan verbouwen, bedenk dan dat het huis waarschijnlijk niet meer waard wordt dan deze maximale waarde.

Websites die de waarde voor jou berekenen

Een aantal websites probeert op basis van openbare gegevens de waarde van een woning te bepalen. Je kunt nu via onze site een rapport bestellen over de waarde van je huis: online de waarde van je huis opvragen. Een andere site die ook online de waarde van je huis berekent is brixter.nl

Welke factoren bepalen de waarde van een woning?

Locatie

De top 3 van aspecten die de waarde van het huis bepalen bestaat uit:

  1. locatie van de woning
  2. locatie van de woning
  3. locatie van de woning

De locatie is simpelweg de allerbelangrijkste factor voor de waardebepaling van een huis. Hoe beter de wijk hoe hoger de prijs. Via de de website cbs in uw buurt kun je je goed oriënteren op de buurt waar je het huis wilt kopen.

Andere factoren die de waarde van de woning bepalen

Verder zijn natuurlijk van belang:

  1. het aantal vierkante meters
  2. aanwezigheid van een tuin. En zo ja, de oppervlakte hiervan
  3. achterstallig onderhoud

Door bovenstaande punten te onderzoeken en goede aantekeningen te maken tijdens het bezichtigen van een koopwoning, kun je zelf de waarde van een huis bepalen. Als je eenmaal een inschatting van de waarde hebt gemaakt en je besluit een bod uit te brengen op het huis, kun je een meer exacte berekening van de waarde maken aan de hand van een bouwkundige keuring en een taxatie. Zodoende kun je ook beter een geschikte hypotheekvorm bepalen en de hoogte van de hypotheek berekenen.