Volg eerste-koophuis.nl op twitter Volg ons | print

Een koophuis bezichtigen

Advertenties

Jouw huis hier verkopen?

Maak gebruik van de introductie-aanbieding: de eerste 3 maanden gratis!

Heb je een mooi huis gevonden dan is het tijd om een bezichtiging af te spreken met de makelaar van de verkopers.

Vaak weet je bij binnenkomst of het huis je bevalt. Voelt het huis goed, laat je dan niet verblinden doordat je "verliefd bent op het huis". Ga grondig te werk en gebruik de checklist (pdf) om aantekeningen te maken.

Kom je dingen tegen zoals scheuren of vochtplekken, vraag de makelaar dan naar de oorzaak. Volgens artikel 17 van het Burgerlijk Wetboek zijn de verkoper en makelaar verplicht om de (potentiële) koper zo volledig mogelijk over het huis te informeren: zij hebben een mededelingsplicht, ook wel informatieplicht genoemd. Van u wordt verwacht dat u bepaalde zaken (laat) onderzoeken, u hebt een onderzoeksplicht.

Checklist Woning

Denk eraan je fototoestel en deze checklist voor het bezichtigen van een koopwoning (pdf) mee te nemen. In het formulier kun je in de eerste kolom omcirkelen wat van toepassing is. In de tweede kolom kun je een score van -5 tot 5 geven. Dit is een hulpmiddel om een score te bepalen voor het huis om zo meerdere huizen met elkaar te kunnen vergelijken.
Met de excelsheet van de checklist voor het bezichtigen van een huis kun je de waardes invullen. De excelsheet telt de waardes voor je op.

Bekijk ook de tips voor het bezichtigen van een huis van de Vereniging Eigen Huis.