Volg eerste-koophuis.nl op twitter Volg ons | print

Een bouwdepot gebruiken bij je hypotheek

Advertenties

Jouw huis hier verkopen?

Maak gebruik van de introductie-aanbieding: de eerste 3 maanden gratis!

Als je veel aan het huis moet verbouwen is het mogelijk om een bouwdepot te nemen bij je hypotheek. Dat is een extra bedrag dat je alleen kunt gebruiken voor de verbouwing van je huis.

Bouwdepot en hypotheek rente

Het bedrag van het bouwdepot komt bovenop de afgesloten hypotheek. Het bedrag van het bouwdepot wordt op een spaarrekening vastgezet. Je ontvangt hier rente over. De ontvangen rente is natuurlijk lager dan de rente die je betaalt voor de hypotheek. Het verschil mag je meenemen bij de hypotheekrenteaftrek.

De rente die je over het bouwdepot betaalt is vaak lager dan de rente over de rest van de hypotheek. Pas op het moment dat je een gedeelte van het bouwdepot aanspreekt ga je over dat gedeelte dezelfde rente betalen als over de rest van je hypotheek.

Verbouwingskosten declareren bij het bouwdepot

Als je kosten hebt gemaakt voor de verbouwing kun je deze declareren bij het bouwdepot. Van het geld in het bouwdepot mag je geen nieuwe auto kopen, je moet het geld gebruiken voor structurele verbeteringen aan de woning.

Hoeveel kan ik lenen voor mijn bouwdepot

Als je het huis gaat kopen bepaal je hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouwing. Vervolgens vertel je bij de taxatie aan de taxateur wat je wilt verbouwen. De taxateur zal in het taxatierapport de waarde voor en na de verbouwing opnemen. De bank zal vervolgens bepalen of hoeveel geld je kunt lenen voor je bouwdepot.

Houdt er rekening mee dat je niet alle waarde van je verbouwing terugziet in de waardevermeerdering van je huis.

« terug naar: maximale hypotheek berekenen