Volg eerste-koophuis.nl op twitter Volg ons | print

Hypotheekadvies

Advertenties

Jouw huis hier verkopen?

Maak gebruik van de introductie-aanbieding: de eerste 3 maanden gratis!

Wat doet de hypotheekadviseur?

De hypotheekadviseur kan je vertellen welke hypotheekvormen er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende hypotheken. Voordat de adviseur een hypotheekadvies kan uitbrengen, moet hij zich een goed beeld vormen van jouw persoonlijke financiële situatie en aan de hand hiervan een risicoprofiel voor je opstellen. Aan de hand van dit risicoprofiel kan hij de beste hypotheek uitzoeken die past bij jouw situatie.

Wie betaalt de hypotheekadviseur?

De adviseur krijgt een commissie van de bank of verzekeraar waar jij je hypotheek afsluiten. Daarom is het niet altijd in het belang van de adviseur om de beste hypotheek voor jou uit te zoeken. De hoogte van de commissie is al gauw 1% van het hypotheekbedrag, dus hoe hoger het bedrag van je hypotheek, hoe meer de adviseur verdient.

Sommige hypotheekadviseurs vragen een vast bedrag voor hun dienstverlening. De bekendste is natuurlijk de hypotheekservice van de Vereniging Eigen Huis.

Het is altijd raadzaam om de adviseur te vragen wat de commissie is die hij of zij opstrijkt voor jouw hypotheek.

Kan ik zonder hypotheekadviseur een hypotheek krijgen?

Ja, bij sommige banken en verzekeraars kun je een hypotheek krijgen zonder tussenpersoon maar bij de meeste hypotheekverstrekkers kom je alleen via een tussenpersoon. Bij de meeste grote banken in Nederland kun je zelf een hypotheek afsluiten.

De beste hypotheekadviseur vinden

Er zijn een aantal keurmerken voor Financiële dienstverleners waarmee je een beetje onderscheid kunt maken tussen goede en minder goede hypotheekadviseurs:

Wet Financieel Toezicht (Wft)

In de Wet Financieel toezicht zijn regels opgenomen over de kwaliteit van de informatieverstrekking en de kwaliteit van de financiële dienstverlener. Bij de informatieverstrekking gaat het onder andere om niet-misleidende reclame en zorgvuldige advisering.
Als huizenkoper heb je natuurlijk ook zelf verantwoordelijkheid bij het afsluiten van een hypotheek en levensverzekering, maar je moet je natuurlijk wel een goed beeld kunnen vormen over het product, de voorwaarden en de kosten die aan het product verbonden zijn. De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zien er op toe dat de wet goed wordt uitgevoerd.

Meer informatie over deze wet

Keurmerk Financiële Dienstverlening

Het Keurmerk Financiële Dienstverlening is het enige keurmerk waarbij de keurmerkhouders regelmatig door een onafhankelijke stichting worden gecontroleerd. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een goede en betrouwbare adviseur, die je kan adviseren over de producten van meerdere aanbieders. Dit keurmerk is niet persoonsgebonden maar wordt toegekend aan het bedrijf. Naar de website van het Keurmerk Financiële Dienstverlening

Erkend Hypotheekadviseur

Dit keurmerk is wel persoonsgebonden. Om een Erkend Hypotheekadviseur te worden moet een adviseur voldoen aan bepaalde opleidingseisen en moet minimaal 1 jaar werkzaam zijn als adviseur.
Meer informatie over de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs