Volg eerste-koophuis.nl op twitter Volg ons | print

Maximale Hoogte Hypotheek Bepalen

Advertenties

Jouw huis hier verkopen?

Maak gebruik van de introductie-aanbieding: de eerste 3 maanden gratis!

Voordat je een huis gaat bezichtigen en een hypotheekaanvraag indient, is het verstandig om een berekening te maken waarmee je snel een indruk hebt van je financiële maandelijkse mogelijkheden. Hier geven we een voorbeeld van een dergelijke hypotheek berekening (excel).

Hiermee weet je ook - als je alle andere kosten en maandlasten in ogenschouw hebt genomen - wat je maximale hypotheek zou kunnen bedragen.

Mocht er uit het bouwkundig rapport blijken dat de onderhoudskosten voor het huis hoger liggen dan je aanvankelijk dacht: zet het in de berekening en je weet wat het voor consequenties heeft voor je leenmogelijkheid.

Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

De hypotheekverstrekkers hebben sinds 1 januari 2007 nieuwe afspraken gemaakt over hoeveel u mag lenen. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Bent u een starter? onderzoek dan ook of u in aanmerking komt voor een koopsubsidie.

Bereken de maandelijkse kosten van de hypotheek

Je moet natuurlijk weten of je de hypotheek die de bank je wil verstrekken wel elke maand kunt betalen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de hypotheekvorm, de actuele stand van de hypotheekrente en de hypotheekrenteaftrek.

Je kunt jouw maximale hypotheek berekenen met de volgende online tools:

Vergeet niet de andere maandelijkse of jaarlijkse kosten die bij een huis komen kijken.

  • Kosten voor onderhoud (1% van de koopprijs)
  • Eventuele servicekosten of een bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren
  • Opstalverzekering
  • Jaarlijkse WOZ belasting voor eigenaren
  • Rioolrechten
  • Eventuele erfpacht canon

Wanneer je niet precies weet welke hypotheek geschikt is voor jouw persoonlijke situatie kun je diverse vergelijkingsites raadplegen, zoals hypotheek assistent en verzekeringen-online. Hier kun je hypotheekadvies aanvragen en hypotheken vergelijken van verschillende geldverstrekkers.

Bieden

Nu je weet hoeveel je kunt lenen en hoeveel dat per maand kost weet je hoeveel je kunt bieden. Tijdens de onderhandeling is het de truc om je niet te laten verleiden boven dit bedrag uit te komen. Wil je meer weten over hoe je een bod uitbrengt op een woning, kijk dan hier: "Bieden op een huis, hoe doe je dat"

Andere hypotheek tips

Bouwdepot

Als je veel aan het huis moet verbouwen is het mogelijk om een bouwdepot te nemen bij je hypotheek. Dat is een extra bedrag dat je alleen kunt gebruiken voor de verbouwing van je nieuwe woning. Lees hier alles over het afsluiten van een bouwdepot bij je hypotheek.

Inschrijving

Het is mogelijk om boven het bedrag dat je nodig hebt om de woning te kopen en eventueel te verbouwen alvast een hoger bedrag in de hypotheekakte bij de notaris op te laten nemen. Dit heet hypothecaire inschrijving. Dat wil zeggen dat je eenvoudig en zonder extra notariële kosten de hypotheeksom bij de bank kunt uitbreiden tot het bedrag van de inschrijving.

Hypotheek met NHG

Neem je een hypotheek met NHG garantie dan loopt de bank minder risico en betaal je minder rente. Tevens garandeerd de NHG de betaling van de restschuld mocht je je huis gedwongen moeten verkopen. Je kunt hier berekenen hoeveel je kunt lenen met NHG.

Eenmalig aftrekbare kosten

Als je een huis koopt kun je in het jaar dat je het huis koopt bepaalde kosten eenmalig aftrekken van de belasting. Je kunt de kosten voor het afsluiten van de hypotheek aftrekken, niet de kosten voor het kopen van je huis.
Lees hier welke kosten van de hypotheek aftrekbaar zijn.

Handige websites over geld