Volg eerste-koophuis.nl op twitter Volg ons | print

NHG premie omlaag? Als het aan VEH ligt wel!

Advertenties

Jouw huis hier verkopen?

Maak gebruik van de introductie-aanbieding: de eerste 3 maanden gratis!

Vereniging Eigen Huis (VEH) is van mening dat de premie voor een NHG-hypotheek omlaag kan: het gemiddeld uitgekeerde schadebedrag is afgenomen en ook het aantal mensen dat met betalingsproblemen de NGH inschakelde is gedaald.

Bij de eerstvolgende herziening van de NHG-normen gaat de VEH voor een verlaging pleiten. De NHG heeft vorig jaar 22% minder schadeclaims uitgekeerd en wanneer een hypotheek lastig betaalbaar lijkt te worden nemen huiseigenaren sneller contact op met hun bank. Er wordt dan onderling vaker een oplossing voor de betaalbaarheidsproblemen gevonden met behoud van eigen woning of verkoop zonder verlies als meest gunstige resultaat. De Nationale Hypotheek Garantie is hiervoor dus minder vaak ingeschakeld.

De verliezen waren in Noord-Holland het laagst, in Zeeland en Groningen waren ze gemiddeld het hoogst. Bevolkingskrimp, dalende huizenprijzen en schade aan het onderpand door gasboringen van de NAM zijn hier de voornamelijkste oorzaken van.

Waarom moet de NHG premie omlaag

In 2008 was de premie voor het afsluiten van een hypotheek met NHG-garantie 0,45% van het hypotheekbedrag. In de crisisjaren is de hoogte van deze premie opgelopen doordat meer mensen hun huis met verlies moesten verkopen door financiële problemen en hierbij aanspraak maakten op hun NHG. Op dit moment staat de eenmalige premie voor de zekerheid van hypotheekgarantie op 1% van het hypotheekbedrag. De maximale koopsom voor een nieuwbouw- of bestaande woning met NHG is € 245.000, dan zou het dus om een maximaal bedrag van € 2.450 per afgesloten hypotheek gaan. Vorig jaar werd ongeveer 74% van de hypotheken met NHG afgesloten. Met deze informatie in het achterhoofd kan wat betreft de Vereniging Eigen Huis de premie dus wel weer wat omlaag. Wat ook een argument is, is dat het eigen vermogen van de NHG in de afgelopen acht jaar meer dan verdubbeld is. Dit staat nu op ruim 960 miljoen euro.

Lees hier wat de Nationale Hypotheek Garantie precies is en wat het voor jou als hypotheeknemer kan betekenen.  

‹ VorigeVolgende ›