Volg eerste-koophuis.nl op twitter Volg ons | print

Ook verhogingen hypotheekrente in December

Advertenties

Jouw huis hier verkopen?

Maak gebruik van de introductie-aanbieding: de eerste 3 maanden gratis!

MoneyView heeft vastgesteld dat December 2016 opnieuw een maand van renteverhogingen is geweest. De grootbanken hebben hun tarieven in deze maand allemaal één keer verhoogd.

  • ABN Amro verhoogde haar tarieven vanaf 10 tot en met 20 jaar met 0.1 tot 0.2 procent.
  • ING heeft alle tarieven met 0.05 tot 0.10 procent verhoogd
  • Rabobank heeft al haar tarieven vanaf 5 jaar met 0.10 procent verhoogd
  • SNS Bank heeft alleen het 10 jaars tarief met 0.10 procent verhoogd

Er zijn twee aanbieders, Acadium Bastion en Volksbank, die hun rentes in december minimaal verlaagd hebben. Deze verlagingen hebben echter weinig impact gehad omdat de verlaging van Volksbank volgt op twee voorgaande verhogingen en de tarieven van Acadium Bastion na deze verlaging verderop in de maand December weer verhoogd zijn. 

Mogelijke oorzaken renteverhoging

De achterliggende oorzaken van deze renteverhogingen zijn onduidelijk. Mogelijk hebben deze iets te maken met de ontwikkelingen op politiek gebied in Amerika, dit is niet met zekerheid te zeggen. Feit is wel dat de Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente in slechts een aantal dagen na de Amerikaanse verkiezingen van november met 0.27 procent steeg ten opzichte van de dag vóór de verkiezingen. In de periode na de verkiezingen heeft dit percentage behoorlijk geschommeld en is uiteindelijk op 30 december 2016, de laatste werkdag van het jaar, uitgekomen op 0.34 procent, slechts 0.07 procent hoger dan vóór de verkiezingen.

Wat volgens MoneyView ook een rol gespeeld kan hebben in de verhogingen van de rentes is de mogelijkheid dat banken de instroom van nieuwe aanvragen enigszins hebben willen beperken. Door een mededeling van de AFM voor kerst werd het namelijk belangrijker om de werkvoorraad die er al lag, voorrang te geven: De leennormen van 2016 mogen alleen gehanteerd worden voor aanvragen die vóór de jaarwisseling bij de geldverstrekker zijn ingediend en die voor 1 februari 2017 tot een bindend aanbod leiden. Lloyds Bank bood bijvoorbeeld tussen 20 en 31 december helemaal geen nieuwe hypotheken aan.

 Hoogste en laagste tarief

Aan het einde van het jaar 2016 bedroeg de laagste rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG 1.5 procent (Triodos Hypotheek. Voorwaarde: woning met energielabel A). Het hoogste tarief stond op 2.1 procent. In de laatste week van december was het gemiddelde tarief voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG 1.9 procent.

‹ VorigeVolgende ›