Volg eerste-koophuis.nl op twitter Volg ons | print

Hypotheekvormen vergelijken

Advertenties

Jouw huis hier verkopen?

Maak gebruik van de introductie-aanbieding: de eerste 3 maanden gratis!

Als je eenmaal het huis van je dromen gevonden hebt, is het zaak dat je de financiering ervan gaat organiseren.

Een hypotheekaanvraag is iets wat hierbij vaak noodzakelijk is.

Het aanbod van hypotheekverstrekkers is groot. Er zijn ook veel verschillende soorten hypotheken. Daarom hier een overzicht van de meest voorkomende hypotheekvormen en ook een aantal tips voor websites van hypotheekverstrekkende instanties. Ben je een starter? onderzoek dan ook of je in aanmerking komt voor een koopsubsidie of een starterslening.

Hypotheekvorm kiezen

Het aantal hypotheekvormen is groot. Hoe kun je nu het beste bepalen welke hypotheekvorm je moet kiezen? Het belangrijkste onderscheid zit hem in het te nemen risico en het wel of niet aflossen van het geleende bedrag.

De meest gebruikte hypotheekvormen zijn:

 1. Annuiteitenhypotheek
 2. Banksparen
 3. Beleggingshypotheek
 4. BKR hypotheek
 5. Buitenland hypotheek
 6. Hybride hypotheek
 7. Klimaathypotheek
 8. Krediethypotheek
 9. Lineaire hypotheek
 10. Spaarhypotheek
 11. Startershypotheek
 12. Wereldhypotheek

Denk ook bij het kopen van je eerste huis aan de mogelijkheid om het waarborgfons NHG aan te spreken. Dit fonds biedt - onder stricte voorwaarden - de mogelijkheid om garant te staan voor de terugbetaling van het hypotheekbedrag.

Bedenk wel dat je, op het moment dat je gebruik maakt van de waarborggarantie van het NHG, je niet ook nog iemand garant kan laten staan voor de hypotheek.

Tenslotte, bedenk voordat je een hypotheekvorm kiest of je een bouwdepot bij je hypotheek wilt nemen.

1. Aflossingsvrij

De naam van deze hypotheekvorm zegt het al: kenmerkend is dat je niets van het geleende bedrag aflost. Het voordeel van deze hypotheekvorm is dat je lage maandlasten hebt. Je betaalt namelijk alleen rente over je hypotheek en lost niets af.
Lees meer over deze hypotheekvorm

2. Annuiteitenhypotheek

Dit is een 'klassieke' hypotheekvorm. Bij deze vorm wordt iedere termijn de aflossing zodanig bepaald, dat de som van aflossing en rente gelijk is. In het begin is de rente (over het openstaande bedrag) hoger, en het gedeelte dat wordt afgelost lager. Dit verandert naarmate de looptijd van de hypotheek vordert.
Lees meer over deze hypotheekvorm

3. Banksparen

Met deze nieuwe vorm van sparen voor een hypotheek zit je niet vast een aan levensverzekering. Het is een bankproduct en geen verzekeringsproduct.
Lees meer over de hypotheekvorm banksparen

4. BKR Hypotheek

Heb jij een BKR-notering en wil je toch een hypotheek aanvragen?
Lees hier waar je een bkr hypotheek kunt aanvragen

5. Beleggingshypotheek

Er bestaan twee soorten beleggingshypotheken. Bij alle beleggingshypotheken sluit je een hypothecaire lening waarop je tijdens de looptijd niets aflost. Het aflossen vindt pas plaats aan het einde van de looptijd.
Lees meer over deze hypotheekvorm

6. Hybride hypotheek

Een hybride hypotheek is een hypotheek waarbij twee of meerdere soorten hypotheken worden gecombineerd.
Lees meer over deze hypotheekvorm

7. Krediethypotheek

Bij een krediethypotheek is er sprake van een doorlopend krediet met een huis als onderpand.
Lees meer over deze hypotheekvorm

Advertenties

8. Levenhypotheek

Bij een levenhypotheek gebeurt de aflossing door middel van een levensverzekering die uitkeert aan het einde van de looptijd of bij overlijden.

9. Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is, evenals de annuiteitenhypotheek, een 'klassieke' hypotheekvorm. De aflossing gaat als volgt: het hypotheekbedrag wordt in evenredige gedeelten terugbetaald. De rente over het openstaande bedrag wordt daarom steeds minder hoog, en de totale som van aflossing en rente neemt daarom gestaag af.
Lees meer over deze hypotheekvorm

10. Spaarhypotheek

Deze hypotheekvorm bestaat uit een combinatie van een (hypothecaire) geldlening en een gemengde levensverzekering. Het grootste deel van de maandelijkse betaling wordt vastgezet op een rekening waarbij je een rentevergoeding krijgt die gelijk is aan de betaalde hypotheekrente. De hoogte van het maandbedrag wordt zodanig gekozen dat aan het einde van de looptijd de opgebouwde bedragen gelijk zijn aan de hypotheekschuld.
Lees meer over deze hypotheekvorm

11. Klimaathypotheek

In 2007 introduceerde de Rabobank een nieuwe hypotheekvorm: de Klimaathypotheek. Je kunt rekenen op een rentekorting van maximaal 1% over dat deel van het geleende bedrag dat je gebruikt voor een duurzame verbouwing.
Lees meer over deze hypotheekvorm

12. Wereldhypotheek

Naast een aantrekkelijke rente maakt Wereldhypotheek met het principe 'Ik een huis, zij een huis' het mogelijk om het aanschaffen van een huis te verenigen met goed doen.
Lees meer over deze hypotheekvorm

Wanneer je niet precies weet welke hypotheek geschikt is voor jouw persoonlijke situatie kun je diverse vergelijkingsites raadplegen, zoals hypotheek assistent en verzekeringen-online. Hier kun je hypotheekadvies aanvragen en hypotheken vergelijken van verschillende geldverstrekkers.

Bronnen

 1. Van wikipedia: deze, deze, deze, deze en deze
 2. http://www.rabobank.nl
 3. http://www.planet.nl
 4. http://www.hypotheekvormen.info
 5. Een bericht op de site van de HIER campagne
 6. Een nieuwsitem op de site van Senter Novem