Volg eerste-koophuis.nl op twitter Volg ons | print

Koopakte ondertekenen

Advertenties

Jouw huis hier verkopen?

Maak gebruik van de introductie-aanbieding: de eerste 3 maanden gratis!

De koopakte is de akte waarin de verkoper en de koper de afspraken omtrent het kopen van de woning hebben vastgelegd.

De koopakte wordt ook vaak het voorlopige koopcontract genoemd. Deze overeenkomst is alleen voorlopig omdat er nog ontbindende voorwaarden in kunnen staan. Het is niet zo dat u de koopakte eenvoudig kunt ontbinden. De koper heeft wel het recht om binnen drie dagen na het tekenen van de koopakte deze, zonder opgaaf van reden, te ontbinden (wettelijke bedenktijd).

Nadat beide partijen de koopakte hebben ondertekend wordt deze meestal door de verkopende makelaar naar de notaris gestuurd. Deze gaat nu een akte van levering opstellen.

Ontbindende voorwaarden koopakte

In de koopakte kunnen ontbindende voorwaarden worden opgenomen. Deze zijn vaak al tijdens het bieden op het huis ter sprake gebracht. Veel voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

Opstellen koopakte

De koopakte wordt meestal opgesteld door de verkopende makelaar (in Amsterdam wordt deze door een notaris opgesteld). Hieronder een voorbeeld van een voorlopig koopcontract van de NVM, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond:

  • Voorbeeld verkoopovereenkomst huis(.pdf) - Model koopovereenkomst woning - voorbeeld koopakte januari 2008
  • Download een checklist met aandachtspunten en tips, toegespitst op jouw persoonlijke situatie op deze website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie: koopakteonline.nl